Voor dat je jouw eigen grenzen aan kan geven is het natuurlijk eerst nodig dat je erachter komt wáár jouw persoonlijke grenzen liggen. Dat leer je door ervaringen op te doen in de buitenwereld. Door te relateren in allerlei vormen en situaties zoals in ouder kind relaties, vriendschappelijke relaties, familierelaties, werk gerelateerde relaties, liefdesrelaties, relaties met dieren, met natuur enzovoorts. In elke soort relatie kun je steeds andere ervaringen opdoen over je eigen grenzen. Relateren is echt een must om je eigen grenzen te leren kennen.
Je grens vinden
Je eigen grenzen vinden zal je lukken als je in het relateren op zoek gaat naar jouw eigen dynamische balans tussen actief deelnemen in relaties, in de buitenwereld en tegelijkertijd ook receptief aanwezig te zijn bij jezelf, in je binnenwereld.
Want in díe balans ontstaat er een krachtveld dat van binnenuit jou straalt, en dat werkzaam én voelbaar is om je heen. In die balans ontstaat dan een kracht die je “jouw specifieke uitstraling” kan noemen. Die uitstraling heeft als centrum het stille midden in jou zelf. Deze natuurlijke kracht gaat voor jezelf werken als een wonderbaarlijk fenomeen. De energie van dit krachtveld is zuiverend waardoor je je eigen angsten transformeert en in een stilte terecht komt. Het is een plek waar stilte en kracht samenvallen. Een stilte die kan voelen alsof je vandaaruit verbonden bent met “de Albron”. Een onuitputtelijke bron van energie. Je eigen grenzen en de grenzen van een ander aangeven en respecteren ontstaat daarvan als een logisch gevolg; grenzen worden dan als het ware meer vanzelfsprekend.
Twee uitersten
Je kan gewaarworden van de dynamische balans tussen actief en receptief zijn, door de twee uitersten ervan te hebben ervaren.
De uiterste kant van het receptief zijn herken je doordat je je helemaal terugtrekt uit de buitenwereld en je jouw krachtige energie helemaal in je houdt. Hierdoor kan je je dan bijvoorbeeld futloos, leeg of buitengesloten voelen.
Of de andere actieve kant, waarbij je je helemaal op de buitenwereld richt maar je eigen kern loslaat. Hier raak je los van je eigen behoeften en gaat helemaal op in de behoeftes van de ander. Je ontwikkelt langzaam maar zeker een groeiende boosheid en ook hier verlies je uiteindelijk aan energie.
Beide kanten ervaren is nuttig maar het is ongezond om lang in één van de uiterste te blijven. Door beiden uitersten raakt je energiebron op een gegeven moment op en is het contact met je kern en daarmee met de bron verbroken.
Waarom schieten we soms naar één kant door?
De belangrijkste reden waardoor we niet in balans zijn maar juist in één van deze twee kanten schieten is dat we gehecht zijn aan het oordeel van de ander. Je kent vast wel gedachtes als “wat zou de ander van mij vinden of over mij denken” “Is dit wel normaal?” “Val ik nu niet te veel op?” “Ben ik hier misschien te veel?” Als je dit soort gedachten herkent ligt er een uitdaging om te kijken naar de angst die er is, over wat anderen van je vinden. Onder deze angsten zit vaak een gevoel van schaamte, schuld of een diep verlangen om erbij te willen horen. Dat is een basisbehoefte die we allemaal hebben.
Het zoeken naar het juiste midden vraagt om confrontaties aan te gaan, om gegronde weerstand te bieden en om daarin te oefenen.
Dit is een ontwikkelingweg die lichaamsbewustwording vraagt.
Wil jij dat ook?
Eén van de manieren om het vinden van jouw balans kan zijn dat je dit proces gaat zien als een spel. Bij spelen gaat het om het ervaren van het spel, wat soms fijn en plezierig kan zijn en soms stroef verloopt, lastig of leerzaam is. Door in beweging te komen en te spelen kom je ongemerkt bij het resultaat dat je jouw eigen grenzen en kracht ontdekt .
Door de jarenlange coaching ben ik bekend en vertrouwd geraakt met allerlei vormen, oefeningen en manieren om tijdens het ontdekken en ‘t spelen in je eigen kracht te komen. En dat is werkelijk een heerlijk gevoel.
Herken jij iets in mijn verhaal? Wil je ook je grenzen leren kennen en kunnen aangeven? Wil je ook op zoek naar jouw balans tussen aanwezig zijn in jezelf en uitreiken naar de ander? Ik leer je er graag meer over.
1 Reactie