Onveiligheid in relaties.
Mijn lichaam spant zich aan, ik word alert en vertrouw het helemaal niet, dat nare onveilig gevoel komt op. Ik wil nu het liefste uit contact en omdat dat ik nog niet weg kan uit deze situatie, besluit ik om mijn deuren te sluiten voor deze persoon. Herken jij een soortgelijke situatie en of het gevoel van onveiligheid? Er is een oplossing om dit gevoel om te zetten naar een positief gevoel.
De oplossing
Op zo’n moment is er een heel eenvoudige oplossing en dat is jezelf de volgende vragen te stellen “Wat is er nou eigenlijk aan de hand?” “Welke reëel gevaar zie ik als ik om mij heen kijk?” In 99% van de gevallen is er namelijk helemaal geen aanwijsbare reden voor gevaar en/of geweld. Wanneer je je dan toch door iemand (of door meerdere mensen) onveilig voelt, dan is dat onveilige gevoel bijna altijd projectie. Projectie is een afweermechanisme waarbij onbewuste eigen verlangens en gevoelens aan iemand anders worden toegeschreven.
Ontstaan van projectie
Als je je als klein kind niet helemaal veilig hebt kunnen voelen dan ontwikkel je een overlevingsmechanisme. Bijvoorbeeld door voortdurend je omgeving te checken of het er wel rustig is, of het allemaal onder controle is. Dit heeft als gevolg dat je al vroeg in je leven een gedrag ontwikkelt om de veiligheid buiten jezelf te zoeken en dat je gaat projecteren.
Saboteur
Zo’n overlevingsmechanisme kan je zien als een saboteur die je iets laat geloven wat eigenlijk niet waar is maar dat helpt om als kind met een lastige situatie om te kunnen gaan op dat moment. Om deze saboteur te herkennen zou je hem een specifieke naam kunnen geven omdat er in je jonge jaren namelijk meerdere saboteurs in je leven binnen sluipen. Deze waakzame, alerte, oplettende saboteur zou je dan bijvoorbeeld als “Control-freak” of “Stress-vogel” betitelen. Herken jij deze saboteur bij jezelf?
Terug naar echte veiligheid
Echte veiligheid, waarop je kunt vertrouwen zit van binnen, in jezelf. Het is het vertrouwen in jezelf, vertrouwen in wie jij in essentie bent. Daarin kan je groeien door vertrouwen op te bouwen. Echter als je jezelf voortdurend afwijst, voed je de onveiligheid in jezelf. Je gaat dan steeds weg van je ware zelf, je bent dan niet meer thuis in je lijf en ga je projecteren op anderen. Je denkt onterecht dat het gevoel van onveiligheid door de ander komt.
Verwijten
Tijdens mijn coaching sessie hoor ik vaak het verwijt van mijn coachees dat ze zich door hun partners, ouders of kinderen niet gehoord of gezien voelen. Wat logisch is want iemand die zich onveilig voelt, bouwt vaak een stevige muur om zich heen en sluit ramen en deuren. Daarnaast heeft deze persoon ook nog eens een mechanisme aangeleerd om deze muur stevig overeind te houden. Door dit beschermmechanisme kan de ander je ook echt niet zien of horen. Tijd om op jezelf te gaan vertrouwen en de muur stilletjes aan af te breken.
Het gekwetste kind
Als je in je gekwetste kind-stuk zit, wijs je vooral met de vinger naar de ander. Jouw relatie is dan de schuld, jouw partner, je ouders, je geliefden zorgen ervoor dat jij je niet gezien en gehoord voelt en jij je niet veilig voelt. Je zoekt de goedkeuring, bevestiging en veiligheid bij de ander. Als je een jong kind bent is dit een normale beredenering, omdat kinderen dit bewustzijn nog niet hebben en reageren vanuit een gevoel van tekort.
Goedkeuring krijgen
Echter is het natuurlijk niet de taak van de ander om jou te keuren of toe stemming te geven. Het is jouw taak en jouw eigen verantwoordelijkheid om jezelf te aanvaarden, jezelf goed te keuren, jezelf te bevestigen; dat heet zelfreflectie.
Zelfbevestiging
Als volwassen mens is het jouw eigen taak en verantwoordelijkheid om geen bevestiging meer van buitenaf te vragen of te zoeken maar het aan jezelf te geven.
Elke keer als je de neiging hebt dit te doen, corrigeer dan je jezelf en geef je jezelf deze bevestiging. Dan hoef je jezelf niet elke keer kleiner te maken dan je in wezen bent.
Je zelfvertrouwen groeit en zo ontstaat er als vanzelf een veiligheid die je van binnenuit ervaart, ook in de relaties met je geliefden.
Innerlijk werk
En elke keer als je nog onveiligheid in relatie tot anderen, buiten jezelf ervaart, weet je dat je nog innerlijkwerk te doen hebt. Maar wees zacht naar jezelf, geef jezelf de tijd om hierin te groeien. Het kan fijn en ondersteunend zijn om dat innerlijk werk soms een tijdje samen te doen en aan iemand hulp te vragen. Ik ben bereid om je liefdevol te ondersteunen en sta graag naast je om nog meer helderheid te brengen in je eigen handelen, gedachten en gevoelens.
Wees welkom!
0 reacties